فایل XML چیست و چه کاربردی دارد؟

فایل XML چیست و چه کاربردی دارد؟

تکنولوژی و داده دو جزء جدا ناپذیر هستند، داده ها در هر فناوری وجود دارند اما بدون ابزار هایی که آن ها را پردازش کند هیچ معنا و مفهومی نخواهند داشت. در واقع نرم افزار ها هستند که به ما کمک می کنند اطلاعات را برای کاربران به شکل های متفاوتی به نمایش بگذاریم. بدون وب سایت ها هیچ محتوایی ارزشمند نیست و بدون نرم افزار های اجرایی هیچ وب سایتی وجود نخواهد داشت. در نتیجه حفاظت از داده ها و انتقال آن ها امری بسیار مهم به شمار می رود، این جاست که اهمیت XML  مشخص می شود. فایل XML  یکی از محبوب ترین و کارآمدترین روش های ذخیره سازی و انتقال داده ها به صورت آنلاین است که بسیاری از برنامه های نرم افزاری محبوب و برنامه های وب شما برای عملکرد خود به آن متکی هستند.

فایل XML  چیست؟

کلمه XML ، مخفف شده عبارت" extensible markup language" و به معنی زبان نشانه گذاری قابل گسترش می باشد. این فایل یکی از رایج ترین ابزارهایی است که برای ذخیره و انتقال محتوا در اینترنت استفاده می شود. در واقع XML  زبان نشانه گذاری است که به واسطه آن برنامه نویسان و وبمستر ها به کدنویسی سایت می پردازند، کد نویسی سایت تشکیل شده است از دو جزء مهم تگ ( برچسب ها) و متن که ایکس ام ال این دو فرایند را به بهترین و ساده ترین شکل در اختیار برنامه نویسان قرار می دهد.

برنامه نویسان با استفاده از ایکس ام ال می توانند تگ های خاصی را به کار بگیرند و یا تگ های جدیدی ایجاد کنند. برای درک عمیق تر این موضوع، می خواهیم مفهوم نام گذاری XML  را برای شما عزیزان شرح دهیم:

Language: در واقع XML  زبانی است که توسط نرم افزارهای رایانه ای قابل خواندن می باشد، به طور خاص، هدف XML  ذخیره اطلاعات به روشی است که به راحتی توسط برنامه های نرم افزاری و انسان قابل خواندن باشند و به اشتراک گذاری آن ها امکان پذیر شود. فایل ایکس ال ام تشکیل شده است از متنی ساده و برچسب ها (Tag) که در ادامه به مفهوم آن ها می پردازیم.

فایل xml چه کاربردی دارد

Extensive: به کار رفتن کلمه گسترده در مفهوم ایکس ال ام، به دلیل نامحدود بودن کد های آن است. توسعه دهندگان می توانند با استفاده از ایکس ال ام، تعداد نامحدودی از برچسب های سفارشی متناسب با نیاز داده های خود ایجاد کنند، به همین دلیل است که به آن گسترش پذیر گفته می شود.Markup: استفاده از کلمه " نشانه گذاری" به دلیل وجود برچسب ها در این زبان می باشد. برای مثال هماهنگی با زبان نشانه گذاری HTML که برای نمایش مطالب در صفحات وب استفاده می شود، XML  نیز فایلی است که به وسیله برچسب ها، برنامه نویسان می توانند تگ های دلخواه خود را برای طراحی قالب فروشگاه آنلاین تعیین کنند. همچنین برچسب های XML  نوع داده و نحوه نمایش داده ها را مشخص می کنند، به عنوان مثال برچسب "<HTML "<p در یک متن  نشان دهنده پاراگراف بوده و برچسب <b> متن را پررنگ می کند.

اگر بخواهیم نگاهی کلی به توضیح XML داشته باشیم، ابزاری است که برای انتقال داده ها مورد استفاده قرار می گیرد و مانند یک پایگاه داده عمل می کند. همچنین طراحان وب می توانند با استفاده از این فایل تگ های مورد علاقه و خاص خود را ایجاد کنند.

کاربرد فایل XML

فایل ایکس ام ال با هدف آسان سازی برنامه نویسی و سفارشی ساختن آن به وجود آمده است. در واقع ایکس ام ال مانند تمام زبان های نشانه گذاری دیگر برای تنظیم ساختار یک محتوا ایجاد شده است. می توان گفت فایل ایکس ام ال زبان نشانه گذاری پیشرفته تر اچ تی ام ال می باشد که به وسیله آن محتوا و داده های الکترونیکی برای رایانه و انسان ها قابل خواندن می شوند. همچنین این ابزار کاربردی مانند یک پایگاه داده عمل می کند و از آن برای انتقال داده ها نیز استفاده می شود. اما می توان گفت هدف اصلی این زبان، چارچوب زبان نشانه گذاری محتوا ها را مشخص کرده و این امکان را فراهم می کند ساختار سفارشی برای آن ها تعیین شود.

ایکس ام ال یک زبان نشانه گذاری و زیر شاخه اچ تی ام ال است و برای کد نویسی و طراحی سایت مورد استفاده قرار می گیرد، با این تفاوت که ایکس ام ال بسیار ساده تر بوده و استفاده از آن بسیار آسان تر است. این زبان توسط شبکه جهانی web3  به وبلاگ نویسان ارائه شده است تا اسناد متنی سایت را بسیار ساده تر و سفارشی شده تعیین کنند. اگر به طور کلی بخواهیم هدف از ساخت ایکس ام ال را توضیح دهیم، زبان برنامه نویسی منعطفی است که داده ها را به صورت ساده ذخیره می کند و آن ها را سازماندهی می کند.

xml چیست

چگونه فایل XML   را باز کنیم؟

از آنجا که فایل ایکس ام ال به صورت متنی است، برای باز کردن آن باید از نرم افزار های ویرایشی استفاده شود که برای این کار چند روش کلی وجود دارد:

  • باز کردن فایل ایکس ام ال با ویرایشگر ها
  • باز کردن فایل ایکس ام ال در مروگر ها
  • باز کردن فایل ایکس ام ال در وب سایت های مخصوص
  • تبدیل فرمت ایکس ام ال به فرمت های دیگر

ساده ترین راه برای باز کردن فایل ایکس ام ال، استفاده از ویرایشگر ها است. شما می توانید از طریق ویرایشگر های محبوب، به راحتی فایل ایکس ام ال را باز کرده و  به ویرایش آن بپردازید. برخی از نرم افزار های مشهور که از طریق آن ها می توان فایل ایکس ام ال را باز کرد و به ویرایش آن پرداخت، نرم افزارnotepad، visual studio code، sublime text می باشند. در ادامه نحوه باز کردن ایکس ام ال از طریق تمامی روش های ممکن و برنامه های ادیتور را برای شما عزیزان توضیح داده ایم.                                        

آموزش باز کردن فایل ایکس ال ام در Notepad

استفاده از نرم افزار نوت پد، کار پیچیده ای نیست و به راحتی می توانید طی چند مرحله کوتاه به ویرایش فایل ایکس ام ال خود بپردازید. ابتدا باید وارد ایکس ام ال شده و از قسمت Open With، نرم افزار Notepad را انتخاب کنید و به ویرایش فایل خود بپردازید.

نکته: این نرم افزار مشکل بزرگی که دارد، به ترتیب نبودن فایل ها می باشد که ممکن است کمی گیجتان کند. به همین دلیل پیشنهاد می شود برای حل این مشکل از نسخه Notepad++ استفاده کنید.

کاربرد فایل xml چیست

آموزش باز کردن فایل ایکس ام ال در Notepad++

در واقع استفاده از نوت پد پلاس پلاس، تفاوت عمده ای با نرم افزار Notepad نداشته و از یک روش مورد استفاده قرار می گیرد. برای استفاده از این نرم افزار تنها کافی است بر روی فایل ایکس ام ال کلیک راست کرده و Edit with Notepad++ را انتخاب کنید، ممکن است برای برخی افراد این گزینه به نمایش نگذاشته شود، در این صورت ابتدا به قسمت Open with مراجعه کرده و سپس گزینه نام برده را انتخاب کنید. سپس می توانید نرم افزار Notepad++ را باز کرده و به ویرایش متن خود بپردازید، Notepad++ نیز یکی از کاربردی ترین ابزار های ادیت است.

آموزش باز کردن فایل ایکس ام ال در Visual Studio Code

برای استفاده از این ویرایشگر نیز می توانید به راحتی  بر روی فایل ایکس ام ال کلیک راست کرده و گزینه  Edit With Visual Studio code را انتخاب کنید. ممکن است گاهی این گزینه برای شما به نمایش گذاشته نشود، در این صورت می توانید ابتدا نرم افزار Visual Studio Code را باز کرده و به Explorer   مراجعه کنید، در این قسمت فایل خود را مشاهده کرده و می توانید به ادیت آن بپردازید.

آموزش باز کردن فایل ایکس ام ال با مروگر

باید گفت مروگر برای ادیت فایل ایکس ام ال به کار نمی رود، بلکه این روش مخصوص وبمسترانی است که تنها تمایل دارند به برسی فایل خود بپردازند. به همین دلیل اگر وبمستری عجله داشته باشد و فورا نیاز به برسی فایل داشته باشد، می تواند از طریق مروگر فایل را برسی کند. برای این کار ابتدا بر روی فایل مورد نظر کلیک کرده و  مرورگر دلخواهتان را انتخاب کنید، حالا می توانید فایل خود را مشاهده و برسی کنید.

فایل xml

مزایای فایل XML

تا این لحظه از مقاله در مورد ویژگی ها و کاربرد فایل XML  توضیح دادیم، حال می خواهیم به برخی از مزایای قابل توجه فایل XML  بپردازیم:

  • انتقال آسان داده ها
  • ذخیره تمامی اطلاعات
  • منعطف بودن نسبت به دیگر زبان های نشانه گذاری
  • سفارشی کردن تگ ها
  • گسترش پذیری

همچنین فایل ایکس ام ال به ساده سازی کدنویسی کمک شایانی داشته و از این طریق وبمستر ها می توانند بدون هیچ نگرانی و به راحتی تگ های سفارشی خود را ایجاد کنند. همچنین به دلیل این که فایل ایکس ام ال از متن های ساده ای برخوردار می باشد، با تمامی فرمت ها سازگاری دارد.

نتیجه گیری

فایل ایکس ام ال زبان نشانه گذاری گسترش پذیر است که از آن برای برنامه نویسی و انتقال داده ها استفاده می شود. این فایل اطلاعات الکترونیکی را در قالبی ارائه می دهد که برای انسان و رایانه ها قابل خواندن باشد. می توان گفت فایل XML  زیرشاخه ای از HTML است و مشابه با آن به فعالیت می پردازد، با این تفاوت که کاربرد ایکس ام ال فراتر از زبان های نشانه گذاری دیگر می باشد. از ایکس ام ال می توان برای ساخت تگ های ( برچسب ها) سفارشی اقدام کرد و تگ دلخواه خود را وارد سایت کرد، این فایل در ظاهر سایت هیچ تغییری ایجاد نمی کند و تنها به عنوان پایگاه داده عمل می کند. باید بگوییم هدف اصلی فایل XML  مانند تمام زبان های Markup دیگر، ساختار  و چیدمان محتوا است، با این تفاوت که فایل ایکس ال ام بسیار منعطف تر عمل می کند و اجازه می دهد تگ ها به صورت سفارشی تعیین شوند.


نظر خود را بنویسید